Αμύνταια

Οι κορυφαίες πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Αμυνταίου πραγματοποιούνται στο τέλος του Αυγούστου και λαμβάνουν χώρα σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα του Δήμου. Στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Αμύνταια» γίνονται συναυλίες, εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, θεατρικές και παιδικές παραστάσεις, παραδοσιακές βραδιές με τη συμμετοχή των συλλόγων του Δήμου. Ξεχωριστή θέση στα Αμύνταια έχει ο εορτασμός της αυγουστιάτικης πανσελήνου στην ελληνιστική πόλη της Τ.Κ. Πετρών, όπου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι.

Τσίρι βάρβαρα

Πρόκειται για ένα έθιμο που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 3 του Δεκέμβρη. Παραμονή της Αγίας Βαρβάρας οι κάτοικοι μαζεύουν προσανάμματα και ξύλα στο κέντρο της γειτονιάς και στοιβάζουν σε μορφή πυραμίδας, ώστε το βράδυ που θα τα ανάψουν να έχουν τη ψηλότερη φωτιά. Τη στιγμή που ανάβει η φωτιά τους, όλοι μαζί αναφωνούν «τσίρι-τσίρι βάρβαρα» κι αρχίζει το γλέντι.

Ο κόσμος μαζεύεται γύρω από τη φωτιά, πίνοντας, τρώγοντας και χορεύοντας με μουσική, που παίζει τοπικούς σκοπούς με χάλκινα πνευστά, ώσπου να ξημερώσει σε μια ιδιότυπη ολονυκτία. Το έθιμο έχει Ρωμαϊκές καταβολές, που σύμφωνα με αυτές συμβολίζει τη νίκη πάνω στη φωτιά, την ευχή να πάει καλά η χρονιά, την επιθυμία να εξαλειφθούν τα κακά πνεύματα, η χριστιανική εκδοχή όμως θέλει το έθιμο προς τιμήν της Αγίας Βαρβάρας, που σώθηκε όταν αποπειράθηκαν να την κάψουν. Ο Δήμος Αμυνταίου αναβιώνει το έθιμο με το άναμμα της κεντρικής φωτιάς στην οποία συμμετέχουν όλοι οι σύλλογοι του Δήμου προσφέροντας παραδοσιακή φασολάδα, τοπικό κρασί, τσίπουρο και εδέσματα .

Φωτιές τις Παραμονές  Χριστουγέννων.

Οι φωτιές είναι το έθιμο που  συναντάται σε πολλά χωριά της Φλώρινας και στην πρωτεύουσα του νομού. Στην Τοπική Κοινότητα του Αγίου Παντελεήμονα, του Αετού, του Πεδινού και του Βαρικού («κόιλντα Μπάμπο»)οι φωτιές ανάβουν  στις 23 του Δεκέμβρη κάθε χρόνο. Είναι ένα έθιμο, που μπορεί να είναι κατάλοιπο της Ρωμαϊκής εποχής, οι Ρωμαίοι γιόρταζαν με αυτόν τον τρόπο το χειμερινό ηλιοστάσιο και με τη φωτιά έδιωχναν τα κακά πνεύματα. Σύμφωνα πάλι με τη Χριστιανική εκδοχή, επειδή γίνεται παραμονή Χριστουγέννων συμβολίζει τη φωτιά που άναψαν οι βοσκοί για να ζεσταθεί ο νεογέννητος Χριστός. Η περίοδος συμπίπτει με την εποχή της απόσταξης του τσίπουρου οπότε δίπλα από την πυρά στρώνονται τραπέζια και γλεντάνε μέχρι το πρωί.

Θεοφάνεια

Η ετήσια εορτή των Φώτων, η οποία γίνεται εις ανάμνηση της βάπτισης του Ιησού Χριστού, γιορτάζεται στις 6 Ιανουαρίου σε κάθε τοπικό διαμέρισμα του δήμου μας. Η γιορτή των Φώτων του Αγίου Παντελεήμονα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί η ρίψη του σταυρού γίνεται στη λίμνη Βεγορίτιδα, που λόγω της εποχής είναι πολλές φορές παγωμένη. Το θέαμα των κολυμβητών που βουτούν για το σταυρό στο παγωμένο τοπίο είναι ανεπανάληπτο.

Αποκριάτικες εκδηλώσεις

Οι μοναδικές αποκριάτικες εκδηλώσεις στο Νομό της Φλώρινας οργανώνονται στην τοπική Κοινότητα  Ξινού Νερού το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς. Το καρναβάλι του Ξινού Νερού πήρε την σκυτάλη από το Αμύνταιο που μέχρι το 1982 οργάνωνε καρναβάλι και σταμάτησε μετά από πιέσεις της εκκλησίας. Το αλάθητο λαϊκό ένστικτο σατιρίζει την επικαιρότητα και οι καρναβαλιστές  σχολιάζουν  με καυστικό τρόπο κάθε γεγονός που επηρέασε τη ζωή τους. Στις εκδηλώσεις παίρνουν μέρος οι κάτοικοι και πλήθος επισκεπτών, που διασκεδάζουν στο ξέφρενο ρυθμό του καρναβαλιού.

Τριήμερες εκδηλώσεις αποκριάς πραγματοποιούνται επίσης και στην Τοπική Κοινότητα Λεχόβου με το παραδοσιακό άναμμα της «Μπουμπούνας» και τη διανομή παραδοσιακής αλάδωτης φασολάδας στο Λόφο του Προφήτη Ηλία.

Πρωτομαγιά

Κατά τον εορτασμό της εργατικής Πρωταμαγιάς οργανώνονται εκδηλώσεις σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου, οι οποίες τιμούν τους αγώνες των εργαζομένων αλλά συγχρόνως υποδέχονται τον ερχομό της άνοιξης. Στην Τοπική Κοινότητα Λιμνοχωρίου οι εκδηλώσεις γίνονται στον παράχθιο χώρο της λίμνης Ζάζαρης ενώ στις Τοπικές Κοινότητες Αγίου Παντελεήμονα, Φαραγγίου και Μανιακίου οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με θέα τη λίμνη Βεγορίτιδα.Στην Τοπική Κοινότητα Πελαργού την ίδια ημέρα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες γιορτάζουν την Πρωτομαγιά στο λόφο του Προφήτη Ηλία από όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει το φυσικό περιβάλλον που διαθέτει το χωριό,τους υδάτινους πόρους όπως το ρέμα Σολού, που αποτελεί πέρασμα πτηνών καθώς και τις δασώδεις εκτάσεις τις περιοχής.

 Εμποροπανήγυρη

Η ετήσια εμποροπανήγυρη του Δήμου Αμυνταίου πραγματοποιείται την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, έχει ιστορία πολλών δεκαετιών και θεωρείται η μεγαλύτερη στην Δυτική Μακεδονία. Έχει καθιερωθεί πλέον ως τοπικός θεσμός που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ολόκληρης της περιοχής, αποτελώντας  πολύ σημαντικό πολιτιστικό και κοινωνικό γεγονός της πόλης. Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι πλανόδιοι έμποροι από όλα τα μέρη της χώρας καταφθάνουν και καταλαμβάνουν όλο το κέντρο της πόλης εκθέτοντας τη πραμάτεια τους. Το πλήθος των επισκεπτών που έρχονται στο Αμύνταιο κατά τη διάρκεια της εμποροπανήγυρης δίνουν μια οικονομική ανάσα σε όλα τα καταστήματα που λειτουργούν με ελεύθερο ωράριο. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της εμποροπανηγύρεως πραγματοποιούνται εκδηλώσεις ποικίλου καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος όπως θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής, και φωτογραφίας.

Ρακοκάζανα Αγίου Παντελεήμονα

Σημαντικό πολιτιστικό γεγονός αποτελεί για το Δήμο μας η συγκεκριμένη εορτή που είναι αφιερωμένη σε ένα παραδοσιακό προϊόν, το τσίπουρο. Οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στα καζάνια του χωριού , μπορούν να γευτούν άφθονο τσίπουρο και τοπικά εδέσματα και να γνωρίζουν από κοντά τη διαδικασία παρασκευής του. Η  εκδήλωση κορυφώνεται στην κεντρική πλατεία του χωριού καθώς  αποτελεί αφορμή για αντάμωμα των πολιτιστικών συλλόγων που με τη συνοδεία χάλκινων οργάνων προωθούν την τοπική μουσική και χορευτική παράδοση. Η εκδήλωση πραγματοποιείται την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Εκδηλώσεις στην   Τ.Κ.Λεχόβου

Κάθε χρόνο  μέσα στο Φθινόπωρο κοντά στην εορτή του Πολιούχου του Λεχόβου, Αγίου Δημητρίου, πραγματοποιείται η γιορτή της πίτας Η καθιερωμένη γιορτή επιχειρεί να προβάλει και να αναδείξει τις νόστιμες και παραδοσιακές πίτες του Λεχόβου. Παράλληλα  στο πλαίσιο της γιορτής πραγματοποιείται φεστιβάλ παραδοσιακών χορών με χορευτικά συγκροτήματα απ΄ όλη τη χώρα, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στα όμορφα σοκάκια και τη γραφική πλατεία του χωριού, να επισκεφτούν τον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου και το Λαογραφικό Μουσείο.

Επίσης μέσα στον Ιούλιο  πραγματοποιούνται στην ιστορική κοινότητα  εκδηλώσεις μνήμης του ολοκαυτώματος του χωρίου που περιλαμβάνουν θεατρικά δρώμενα, μουσικές και χορωδιακές παραστάσεις. Τέλος με αφορμή την εορτή του Προφήτη Ηλία διοργανώνονται τριήμερες πολιτιστικές δράσεις στο κατάφυτο λόφο του Προφήτη Ηλία.

Εκδηλώσεις στην Τοπική Κοινότητα Σκλήθρου

Κάθε καλοκαίρι περί τα τέλη Ιουλίου  πραγματοποιείται στην  Τοπική Κοινότητα Σκλήθρου του Δήμου Αμυνταίου η  «Γιορτή Πατάτας» . Αναμφισβήτητα η γιορτή της πατάτας, έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των κατοίκων ως μία γιορτή που αποσκοπεί αφενός στο να προωθήσει ένα τοπικό προϊόν, την πατάτα και τους διαφορετικούς τρόπους γαστρονομικής παρασκευής της, αλλά κυρίως αποδεικνύει κάθε χρόνο τη ζέση των κατοίκων του Σκλήθρου και την αγάπη τους για το χωριό τους αλλά και τα φιλόξενα αισθήματά τους προς τους επισκέπτες. Οι γυναίκες του χωρίου με πολύ μεράκι προετοιμάζουν μια μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων τα οποία προσφέρονται στους παρευρισκομένους, αλλά και μοιράζονται με τους παρευρισκομένους τα μυστικά των παραδοσιακών φαγητών, δίνοντας χρήσιμες συμβουλές και πρακτικές μαγειρέματος της πατάτας.

Την ίδια περίοδο διοργανώνεται στο λόφο της Αγίας Παρασκευής Σκλήθρου το «Πόριο Πάρτυ» με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών αλλά και τοπικών μουσικών συγκροτημάτων.

Εκδηλώσεις στη Τοπική Κοινότητα Λεβαίας

Στην Τοπική Κοινότητα Λεβαίας διοργανώνονται κάθε χρόνο οι πολιτιστικές εκδηλώσεις «Λεβαιώτικα» στα μέσα Ιουλίου, οι οποίες περιλαμβάνουν μουσικές παραδοσιακές βραδιές και θεατρικές παραστάσεις που αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά του χωριού.

Εκδηλώσεις στην Τοπική Κοινότητα Πελαργού

Κάθε χρόνο στις 22-25 Αυγούστου στην Τοπική Κοινότητα Πελαργού λαμβάνουν χώρα  πολιτιστικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή τοπικών μουσικών και  χορευτικών συγκροτημάτων της περιοχής, ενώ δίνεται η ευκαιρία στους επισκέπτες να θαυμάσουν τη λαογραφική συλλογή του χωριού και να έρθουν σε επαφή με το λαϊκό πολιτισμό της περιοχής.

Εκδηλώσεις στην Τοπική Κοινότητα Πετρών

Με αφορμή τον εορτασμό των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου διοργανώνονται στο χωριό πλούσιες  πολιτιστικές εκδηλώσεις που ανατροφοδοτούν την παράδοση αλλά και προωθούν τα τοπικά προϊόντα. Οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν τα ήθη και τα έθιμα που αναβιώνουν αλλά και να επισκεφτούν τον μεγάλης ιστορικής αξίας αρχαιολογικό χώρο της ελληνιστικής πόλης Πετρών.

Εκδηλώσεις στην Τοπική Κοινότητα Βεγόρας

Στις 14 και 15 Αυγούστου λαμβάνουν χώρα οι λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις του χωριού τιμώντας την εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου. Τις ίδιες ημέρες πραγματοποιείται η Γιορτή Ροδάκινου κατά την οποία οι επισκέπτες μπορούν να γευτούν δωρεάν το τοπικό αυτό προϊόν και να αντλήσουν πολλές ιδέες για τους διαφορετικούς τρόπους παρασκευής του. Επίσης το χωριό γιορτάζει και τη μνήμη της Αγίας Βαρβάρας στον ομώνυμο Ιερό Ναό του χωριού. Προς τιμήν της μάλιστα οι κάτοικοι παραμονή τις εορτής της , στις 3 Δεκεμβρίου ανάβουν φωτιές εις ανάμνηση του φοβερού μαρτυρίου που υπέστη η Αγία.

Εκδηλώσεις στην Τοπική Κοινότητα Φανού

Στην τοπική κοινότητα Φανού πραγματοποιούνται κάθε χρόνο πολιτιστικές εκδηλώσεις με αφορμή τον εορτασμό της Ζωοδόχου πηγής στην πλατεία του χωριού. Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν χορευτικά συγκροτήματα της ευρύτερης περιοχής ενώ στις 20 Ιουλίου στον κατάφυτο λόφο του Προφήτη Ηλία διοργανώνεται παραδοσιακό γλέντι με θέα τις λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα.

Εκδηλώσεις  στην Τοπική Κοινότητα  Αετού

Η γιορτή πιπεριάς είναι μια παγιωμένη εκδήλωση που εδώ και 18 χρόνια προβάλλει ένα τοπικό προϊόν την πιπεριά. Η πιπεριά έφτασε στην Ευρώπη από τη Βραζιλία κατά τον 16ο αι χάρη στον Χριστόφορο Κολόμβο. Καλλιεργήθηκε σε πολλά μέρη της Ελλάδας , ωστόσο ευδοκίμησε κυρίως στη Δυτική Μακεδονία εξαιτίας των εδαφολογικών και κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Η γνωστή κόκκινη πιπεριά Φλώρινας με Προστατευόμενη Ονομασία Προελεύσεως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι ένα εξωτικό προϊόν , ενταγμένο στην καθημερινή διατροφή, με μεγάλη ζήτηση εξαιτίας των ευεργετικών θρεπτικών συστατικών, των βιταμινών και της σημαντικής αντιοξειδωτικής δράσης της. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 22-24 Αυγούστου οι επισκέπτες μπορούν να γευτούν διαφορετικές γαστρονομικές προτάσεις με βασικό συστατικό την πιπεριά.

Εκδηλώσεις στην Τοπική Κοινότητα Φιλώτα

O Κλήδονας είναι γνωστότατη λαϊκή εορτή σε όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη έως τη Θράκη.Η πρώτη του γραπτή περιγραφή ανέρχεται στους βυζαντινούς χρόνουςκαι αποτελεί ένα είδος μαντείας με ομαδικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα.Τελείται στις 24 Ιουνίου προς τιμήν του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, ημέρα που η εκκλησία μας γιορτάζει το Γεννέσιο του Αγίου.Ο λαός πιστεύει πως επειδή ο Άι- Γιάννης προφήτευσε τον ερχομό του Χριστού, φανερώνει και το ριζικό του ανθρώπου και για αυτό τον ονόμασαν Ριζικάρη ή Κλήδονα. Στις 23 Ιουνίου παραμονή του Αι-Γιαννιού, τ΄αγόρια του χωριού μόλις σουρούπωνε ανάβανε στα σταυροδρόμια φωτιές, τις γνωστές φωτιές του Αι- Γιάννη. Η φωτιά εξαγνίζει, διώχνει το κακό και χαράσσει με την πύρινη φλόγα της μια καινούργια αρχή. Για προσανάμματα χρησιμοποιούσαν τα μαγιάτικα στεφάνια που έφερναν οι κοπέλες. Πρώτα πηδούσαν οι τολμηροί μέχρι να κατακαθίσουν οι φλόγες και στην συνέχεια ακολουθούσαν οι υπόλοιποι. Πηδούσαν 3 φορές γιατί ο αριθμός 3 είναι συμβολικός και άμεσα συνδεδεμένος με την παράδοση και την θρησκεία μας.

Στην Τοπική κοινότητα Φιλώτα πραγματοποιούνται επίσης εκδηλώσεις με αφορμή την 19η Μαίου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων που περιλαμβάνουν Τρισάγιο στη μνήμη των θανόντων και κατάθεση στεφάνων,ενώ οι περευρισκόμενοι μπορούν να επισκεφτούν  το λαογραφικό μουσείο και το μνημείο ποντιακού ελληνιοσμού.

Σημαντικού επίσης πολιτιστικού ενδιαφέροντος αποτελούν και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται με αφορμή την εορτή του Αγίου Παντελεήμονα, όπου οι σύλλογοι του χωριού διατηρούν και διαδίδουν την πολυπολιτισμική κουλτούρα του χωριού.

 Εκδηλώσεις στην Τοπική Κοινότητα Βαρικού

Οι εκδηλώσεις στην τοπική κοινότητα Βαρικού συνδυάζουν την αναβίωση εθίμων, τη ψυχαγωγία αλλά και την καλλιέργεια της παράδοσης και τη μεταλαμπάδευση της στους νεότερους. Έτσι καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου πραγματοποιούνται πολλές εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου. Πιο συγκεκριμένα στις 23  και 31 Δεκεμβρίου γιορτάζεται το έθιμο του ανάμματος της φωτιάς («κόιλντα Μπάμπο», «Σούρβα») ενώ την 1η Ιανουαρίου  με τη συνοδεία χάλκικων μουσικών οργάνων ψάλλονται τα κάλαντα σε κάθε γειτονιά του χωριού ενώ οι συμμετέχοντες της χορωδίας είναι ντυμένοι με παραδοσιακές στολές. Στις 7  Ιανουαρίου πραγματοποιείται παρέλαση καρναβαλιστών στην πλατεία του χωριού. Στις πολιτιστικές εκδηλώσεις «Βαρικιώτικα» που πραγματοποιούνται από τις 13-15 Αυγούστου τα φημισμένα φασόλια Βαρικού έχουν την τιμητική τους. Παράλληλα εκτός από την ανάδειξη του τοπικού αυτού προιόντος στις εκδηλώσεις συμμετέχουν παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα της ευρύτερης περιοχής ενώ φιλοξενούνται και συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Εκδηλώσεις την Τοπική Κοινότητα Αγραπιδιάς

Στην Τοπική Κοινότητα Αγραπιδιάς αναβιώνει κάθε 2η μέρα του Πάσχα το έθιμο των αυγομαχιών ενώ καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας και τη συμμετοχή τοπικών χορευτικών συγκροτημάτων.

Εκδηλώσεις στην Τοπική κοινότητα Αγίου Παντελεήμονα

Με αφορμή τον εορτασμό του Αγίου Παντελεήμονα διοργανώνονται πενθήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, θεατρικές παραστάσεις, έκθεση χειροτεχνημάτων και δημιουργιών των γυναικών του χωρίου. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κοντά

Εκδηλώσεις στην Τοπική Κοινότητα Κέλλης

Η Κοινότητα της Κέλλης τιμά την εορτή της Ανακομιδής των λειψάνων του Μεγάλου Αθανασίου στις 2 Μαΐου ενώ την παραμονή της εορτής διοργανώνονται πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις μετά το πέρας της πανηγυρικής λειτουργίας και της περιφοράς της εικόνας του Αγίου. Παραμονή και ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου  πλήθος κόσμου συμμετέχει στις θρησκευτικές και πολιτιστικές δράσεις του χωριού με τη παρουσία τοπικών παραδοσιακών μουσικών και χορευτικών συγκροτημάτων.

Εκδηλώσεις στην Τοπική Κοινότητα Αναργύρων

Ο εορτασμός των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού συνοδεύεται από Πανηγυρική Θεία Λειτουργία την 1η Νοεμβρίου. Οι κάτοικοι του χωριού μετά το πέρας του εκκλησιασμού συνήθιζαν να ανάβουν φωτιές και να ψήνουν κάστανα,για να αποχαιρετίσουν τον τελευταίο μήνα του Φθινοπώρου. Οι Άγιοι Ανάργυροι τιμώνται επίσης και την 1η Ιουλίου, όπου διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις που αναδεικνύουν την κουλτούρα του χωριού, αλλά και αθλητικές δράσεις όπως ποδηλατικός γύρος  στην παρόχθια ζώνη της λίμνης Χειμαδίτιδας. 

Εκδηλώσεις στην Τοπική Κοινότητα Νυμφαίου

Η ιστορική Κοινότητα Νυμφαίου αποτελεί αδιαφιλονίκητα τον κατεξοχήν τουριστικό προορισμό του Δήμου Αμυνταίου. Με αφορμή τον εορτασμό της Ανακομιδής των Λειψάνων του Αγίου Νικολάου, του Αι Νικόλα Ντι Βεάρε όπως αποκαλείται στα βλάχικα, και  μετά το πέρας της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας ακολουθεί δεξίωση στον αύλειο χώρο του Ι.Ν.Αγίου Νικολάου (1857) όπου οι γυναίκες συνηθίζουν να προετοιμάζουν εδέσματα τα οποία προσφέρονται στους πιστούς. Στις 14-15 Αυγούστου διοργανώνονται στο χωριό θεατρικές παραστάσεις και μουσικοχορευτικές παραδοσιακές εκδηλώσεις με ηπειρώτικα και βλάχικα ακούσματα.

Εκδηλώσεις στην Τοπική Κοινότητα Ασπρογείων

Κάθε χρόνο παραμονή και ανήμερα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος διοργανώνονται στο χωριό πολιτιστικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων στην πλατεία του χωριού. Επίσης παραμονές των Χριστουγέννων οι κάτοικοι ανάβουν φωτιές, για να υποδεχτούν τον ερχομό του Θείου Βρέφους. Ένα ακόμη έθιμο που αναβιώνει ανήμερα των Φώτων είναι παρουσία καρναβαλιστών στα σοκάκια του χωριού.

Εκδηλώσεις στην Τοπική Κοινότητα Αντιγόνου

Στην κοινότητα Αντιγόνου παραμονή και ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τη φυσιογνωμία της ποντιακής κληρονομιάς. Οι γυναίκες του χωριού προετοιμάζουν παραδοσιακούς σαρμάδες και τα γνωστά ποντιακά «πισία», το οποία προσφέρονται στους επισκέπτες. Επίσης στις 31 Μαρτίου μετά τον Πανηγυρικό Εσπερινό  για την εορτή του Αγίου Υπατίου, και την Περιφορά της εικόνας του Αγίου, η οποία διεσώθη και μεταφέρθηκε στο χωριό από τους πρόσφυγες ποντιακής καταγωγής, λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις που παρουσιάζουν τους παραδοσιακούς χορούς και τα ακούσματα του Πόντου.