Αγροτική Παραγωγή
Η πλειοψηφία των καλλιεργήσιμων εκτάσεων του Δήμου Αμυνταίου αξιοποιείται για αροτραίες καλλιέργειες, με κυρίαρχα τα σιτηρά - κυρίως το σκληρό σιτάρι και το κριθάρι - ενώ ακολουθούν το καλαμπόκι, τα ζαχαρότευτλα και η μηδική. Οι καλλιέργειες αυτές εντοπίζονται σε ολόκληρο το πεδινό, ημιορεινό και ορεινό ανάγλυφο της περιοχής, διαφέροντας φυσικά σε έκταση και ένταση ανάλογα με τη γεωμορφολογία και τις υπάρχουσες εκτάσεις κάθε οικισμού.
Πέρα, όμως, από αυτές τις πιο συνηθισμένες καλλιέργειες, βασικό χαρακτηριστικό της τοπικής αγροτικής παραγωγής είναι μία σειρά από προϊόντα, τα οποία χαρακτηρίζουν συγκεκριμένους οικισμούς ή και περιοχές του Δήμου Αμυνταίου. Από αυτές τις καλλιέργειες ξεχωρίζουν οι βέργες και τα φασόλια στο Βαρικό, τα σπαράγγια στον κάμπο της Βεγόρας, τα κρεμμύδια στις Πέτρες, οι πιπεριές στον Αετό, οι πατάτες στο Σκλήθρο, οι δενδροκαλλιέργειες της περιοχής του Φιλώτα κλπ.
Βέβαια, η περιοχή είναι σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο γνωστή εδώ και δεκαετίες για την αμπελοκαλλιέργεια, μία κατεξοχήν παραδοσιακή παραγωγική δραστηριότητα των κατοίκων. Η κυρίως αμπελοοινική ζώνη του Δήμου βρίσκεται ανάμεσα στις λίμνες Πετρών και Βεγορίτιδα, η οποία σύμφωνα με ειδικές μελέτες χωρίζεται ουσιαστικά σε τρεις περιοχές με σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Η πρώτη περιοχή που βρίσκεται στο χαμηλότερο υψόμετρο στις όχθες τις λίμνης των Πετρών ενδείκνυται για την παραγωγή λευκών και ροζέ οίνων. Η δεύτερη περιοχή με το υψηλότερο υψόμετρο, με εδάφη στραγγιζόμενα και με κλίσεις, ενδείκνυται για την παραγωγή ερυθρών οίνων ποιότητας. Στην τρίτη ενδιάμεση περιοχή υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής οίνων όλων των τύπων.
Όλα αυτά τα μοναδικά χαρακτηριστικά, καθώς και η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων έχουν ως αποτέλεσμα το χαρακτηρισμό της περιοχής ως Ζώνη Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητας Κρασιού Αμυνταίου (Ο.Π.Α.Π - V.Q.P.R.D.).
Η κύρια ποικιλία της ζώνης είναι το Ξινόμαυρο και με βάση αυτήν αναγνωρίζονται σαν Ο.Π.Α.Π. Αμυνταίου οι οίνοι: Ερυθρός ξηρός, Ροζέ αφρώδης, Ροζέ ξηρός και ημίξηρος και Ερυθρός ημίγλυκος. Το Ξινόμαυρο αποτελεί ποικιλία ζωηρή και παραγωγική, η οποία στην περιοχή του Αμυνταίου, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, ωριμάζει αργά και μερικές φορές ατελώς, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις ποικιλίες που καλλιεργούνται στις αμπελουργικές περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης. Τα τελευταία χρόνια ο αμπελώνας της περιοχής έχει εμπλουτιστεί με την καλλιέργεια ελληνικών ποικιλιών αμπέλου (ροδίτης, λαγόρθι), αλλά κυρίως με ξενικές ποικιλίες, όπως το cabernet sauvignon, το sauvignon blanc, το chardonay, το merlot, το syrah, το traminer κ.α.
Παρουσία του Δημάρχου Αμυνταίου Ιωάννη Λιάση, ο εορτασμός του Αγίου Γεωργίου στο στρατόπεδο Παπαπέτρου στο Αμύνταιο
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Αμύνταιο
Την εναέρια αντιχαλαζική προστασία για τις δενδροκαλλιέργειες ανακοίνωσε από το Αμύνταιο ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης
Επίσκεψη του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύση Σταμενίτη, στο Αμύνταιο
Συνάντηση του Δημάρχου Αμυνταίου με την Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος και τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης
Υπογραφή σύμβασης για εκπόνηση μελέτης με τίτλο: Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δήμου Αμυνταίου
Ευχές Δημάρχου Αμυνταίου ενόψει του Πάσχα
Διανομή τροφίμων στους Δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου, από τον Δήμο Αμυνταίου
Συγχαρητήριο μήνυμα Δημάρχου Αμυνταίου, για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος ΕΠΣ Φλώρινας από τον Μέγα Αλέξανδρο Αετού
"Διαβίβαση Ανακοίνωσης" (59689/10-04-2025)
Μεταφορά λαϊκής αγοράς Αμυνταίου (Δευτέρα του Πάσχα)
Φύτευση δέντρων από τον Δήμο Αμυνταίου, σε συνεργασία με το Κέντρο Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόσκληση σε έκθεση έργων μαθητών ΕΠΑΛ Αμυνταίου
Νεότερη ενημέρωση! Κλειστά τα σχολεία του Δήμου Αμυνταίου, τη Δευτέρα 7 Απριλίου
Στις 9:15 π.μ. θα ανοίξουν τα σχολεία του Δήμου Αμυνταίου, τη Δευτέρα 7 Απριλίου 2025
Συγχαρητήριο μήνυμα Δημάρχου Αμυνταίου προς τα εστιατόρια "Θωμάς", "Κοντοσώρος" και "Ναουμίδης", για τη βράβευσή τους στα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2025
Δράσεις του Δήμου Αμυνταίου για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων
Ο Δήμος Αμυνταίου καλεί τους Δημότες του να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την ένταξη τους στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου
Λειτουργία καταφυγίου Αμυνταίου την Παρασκευή 4 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων
ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΥΘΑΝΑΣΙΑΣ Νο3_2025 ΨΛΙΡΩΨΛ-89Λ