Live Ενημέρωση

Ορεινοί όγκοι

Ορεινοί όγκοι

Οι ορεινοί όγκοι οι οποίοι περικλείουν το λεκανοπέδιο της περιοχής Αμυνταίου, σε συνδυασμό με το σύμπλεγμα των λιμνών δημιουργούν ένα τοπίο μοναδικό. Το όρος Βέρνο (με την κορυφή του, το Βίτσι, στα 2.128m) στα δυτικά της Ζάζαρης και της Χειμαδίτιδας, το Λελέκι βορείως της λίμνης των Πετρών, οι πρόποδες του Βόρα βορείως της Βεγορίτιδας, αλλά και τα μικρότερα βουνά της περιοχής, εκτός από τους εντυπωσιακούς τους σχηματισμούς και τα δάση, αποτελούν χώρους διαβίωσης πολλών σπάνιων πτηνών και θηλαστικών.

Με την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού έχουν δημιουργηθεί και αναπτύσσονται συνεχώς υποδομές για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, όπως ορειβατικές, πεζοπορικές και περιπατητικές διαδρομές, χώροι δασικής αναψυχής κλπ.

Στο Βέρνο συναντά κανείς, πολλά βοσκοτόπια, εγκαταλειμμένα χωριά, αλπικά λιβάδια, διαπλάσεις δρυός, εκτεταμένα δάση οξιάς, λειμώνες, αλκαλικούς τυρφώνες κ.ά. Στους χείμαρρους της περιοχής ζει η άγρια πέστροφα. Με βάση την οδηγία για τους Οικοτόπους (92/43/EOK) συγκαταλέγεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000. Το φυσικό περιβάλλον της περιοχής είναι ιδιαίτερα σημαντικό για αρκετά είδη πανίδας όπως η Καφέ Αρκούδα, ο Σφηκιάρης (Pernis apivorus), το Κιρκινέζι (Falco naumani) και ο Λιβαδόκιρκος (Circus pygagrus).
 

Φωτ.11: Άποψη δάσους στο όρος Βέρνον

O Βόρας (Καϊμακτσαλάν) είναι το τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, μετά τον Όλυμπο και το Σμόλικα, με την κορυφή του να φθάνει τα 2.524m. Αποτελεί το φυσικό σύνορο των νομών Φλώρινας και Πέλλας, ενώ οι χαμηλές νοτιοδυτικές του πλαγιές διαχωρίζουν τη λεκάνη της Φλώρινας από αυτή του Αμυνταίου. Το σύνολο του βουνού παρουσιάζει πολύ μεγάλη ποικιλία οικοτόπων, με εκτεταμένες περιοχές από συνεχόμενα δάση με μεγάλη ποικιλία δένδρων (βελανιδιές, οξιές, καστανιές, έλατα, πεύκα), βαθιές κοιλάδες, χαράδρες και βοσκότοπους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παρουσία πάρα πολλών σημαντικών ειδών, τόσο χλωρίδας, με πάνω από εκατόν πενήντα ομάδες φυτών, όσο και πανίδας. Με βάση την οδηγία για τους Οικοτόπους (92/43/ΕΟΚ) συγκαταλέγεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000. Στην ψηλότερη κορυφή του υπάρχει μικρή εκκλησία, μνημείο Σέρβων πεσόντων του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το όρος Bόρας αποτελεί πόλο έλξης για τους φυσιολάτρες, αλλά και τους ορειβάτες. Κάθε χρόνο χιλιάδες χιονοδρόμων επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις του κοντινού στον Δήμο Αμυνταίου Χιονοδρομικού Κέντρου του Bόρα, ενώ η Εθνική ομάδα και οι περισσότερες σχολές σκι ξεκινούν εκεί την προετοιμασία τους. Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει: 14 πίστες για Ski, doo και curling, snowmobile racetrack, 6 εναέριους και συρόμενους αναβατήρες, δυνατότητα για νυχτερινό σκι, chale, εστιατόριο, μπαρ, καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού, σχολή σκι.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Αποδοχή
Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη δυνατή πλοήγησή σας. Μάθετε περισσότερα