Καταφύγια άγριας ζωής - Οικολογία
Το «Καταφύγιο της Αρκούδας» στο Νυμφαίο, καθώς και το «Καταφύγιο του Λύκου» στις Αγραπιδιές, σε περιφραγμένες κατάφυτες εκτάσεις φυσικών δασών οξιάς (50 στρεμμάτων) και βελανιδιάς (70 στρεμμάτων) αντίστοιχα, αποτελούν δύο από τους σημαντικότερους και πλέον οργανωμένους χώρους στην Ελλάδα για τη φιλοξενία ζώων προερχόμενων από αιχμαλωσία. Οι παραπάνω επισκέψιμες εκτάσεις τελούν υπό τη διαχείριση της μη κυβερνητικής, μη κερδοσκοπικής περιβαλλοντικής οργάνωσης για την προστασία της φύσης «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ».
Στο οικιστικό σύνολο του Νυμφαίου, παράλληλα με το «Καταφύγιο της Αρκούδας», λειτουργεί το Κέντρο Πληροφόρησης του «ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ» στο κτήριο της Νικείου Σχολής, με πληθώρα εκθεμάτων και πληροφοριών για το απειλούμενο είδους της καφέ αρκούδας και στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού, την πληροφόρηση και την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Οι επισκέπτες του Κέντρου, ανεξαρτήτως ηλικίας και εξειδικευμένων γνώσεων, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τα θέματα στα οποία επιθυμούν να εμβαθύνουν και να αλληλεπιδράσουν με τις πληροφορίες που τους παρέχονται, αποκτώντας με αυτόν τον τρόπο ενεργό ρόλο στα δρώμενα.Επιπλέον, στις Αγραπιδιές πλησίον του «Καταφυγίου του Λύκου» λειτουργεί Κέντρο Ενημέρωσης για τον λύκο με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επισκεπτών, ώστε να αναστραφεί η αρνητική εικόνα που κατέχει ο λύκος στη συνείδηση των ανθρώπων. Στον οικισμό του Αετού, η οργάνωση διατηρεί Κτηνιατρικό Κέντρο όπου φιλοξενούνται αρχικά οι αρκούδες και οι λύκοι που προέρχονται από αιχμαλωσία (αρκούδες «χορεύτριες», αρκούδες από τσίρκο, λύκοι και αρκούδες από ζωολογικούς κήπους κλπ) και έχουν ανάγκη από κτηνιατρική περίθαλψη, ενώ ανάμεσα στις πρόσθετες δράσεις του «ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ», οι οποίες φιλοξενούνται στον Αετό είναι η αναπαραγωγή του ελληνικού ποιμενικού σκύλου και η δωρεάν διάθεση του σε κτηνοτρόφους ορεινών περιοχών. Εκτός των προστατευόμενων ειδών της καφέ αρκούδας (φωτ. 12), του λύκου (φωτ. 13) και του ελληνικού ποιμενικού, ο «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ» δραστηριοποιείται και μεριμνεί για το Αγριόγιδο, τη Βίδρα, το Ελάφι, το Ζαρκάδι, τον Λύγκα και το Τσακάλι, είδη επίσης προστατευόμενα και εξίσου σημαντικά για την πανίδα της περιοχής.

Φωτ.12,13 Καφέ αρκούδα (12) και λύκος (13)
Ιδιαίτερα πολύτιμη για το έργο του «ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ» είναι η βοήθεια και η προσφορά ευαισθητοποιημένων εθελοντών, οι οποίοι επιθυμούν να δράσουν για την προστασία και διαχείριση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος. Κάθε χρόνο δεκάδες εθελοντές επισκέπτονται την περιοχή και το Περιβαλλοντικό Κέντρο του «ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ» συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προστασία του περιβάλλοντος και της άγριας ζωής. Συνολικά, οι εγκαταστάσεις του «ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ» δέχονται κάθε χρόνο περί τους 30.000 επισκέπτες, από τους οποίους οι 7.500 είναι μαθητές σχολείων από όλη την Ελλάδα.










ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΚ ΛΕΒΑΙΑΣ
Πραγματοποιήθηκε η πρώτη ενημερωτική συνάντηση του Δήμου Αμυνταίου για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα BIOSTARS (Interreg Euro-MED)
Χαιρετισμός Δημάρχου Αμυνταίου για την Υποδοχή της Αντιπροσωπείας του Δήμου Καραβά Κύπρου
Ο Δήμος Αμυνταίου στο πλευρό των αγροτών
Επισκέψεις Κινητών Μονάδων Υγείας σε απομακρυσμένες Κοινότητες του Δήμου Αμυνταίου
Τα «Τσιριβάρβαρα» αναβιωσαν για ακόμη μια χρονιά στο Αμύνταιο
Ο Δήμος Αμυνταίου συμμετέχει για πρώτη φορά στο καινοτόμο ευρωπαϊκό πρόγραμμα BIOSTARS (Interreg Euro-MED)
Συνάντηση έργου Biostars
Μήνυμα Δημάρχου Αμυνταίου για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στο Αμύνταιο
Δεύτερη φάση ενίσχυσης του πρασίνου στο Αμύνταιο. 240 νέα δέντρα μέσω του Πράσινου Ταμείου
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2025
Τσιριβάρβαρα 2025
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΚ ΛΕΒΑΙΣΑ ΓΙΑ ΠΟΛΥΕΤΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Εξαιρετική επιτυχία στην εκδήλωση “Πρώτες Βοήθειες & Παιδική Παχυσαρκία στην Προσχολική Ηλικία”, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Αμυνταίου
Συνεδρίαση ΤΕΣΟΠΠ Δήμου Αμυνταίου για την προετοιμασία ενόψει χιονοπτώσεων και παγετού
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Αμύνταιο
Αυτοψία στα πιλοτικά γεωθερμικά θερμοκήπια – Σύντομα οι πρώτες παραγωγές στην αγορά
Απογραφή υφιστάμενων δραστηριοτήτων στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Άσκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχου
Πρώτες βοήθειες και παιδική παχυσαρκία στην προσχολική ηλικία